Επιλογή τόπου για φύτευση αμπελιού
- Δροσερό μέρος (300-800μέτρα υψόμετρο).
- Αμπέλι σε υψηλά υψόμετρα. Λόγω κλιματικής αλλαγής, τα καιρικά φαινόμενα είναι λιγότερα σε σχέση με χαμηλά σε υψόμετρο αμπέλΙ.
- Αμπέλι κοντά σε λίμνες. Οι λίμνες προσφέρουν ιδανικό εδαφοκλιματικό περιβάλλον που δεν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, παράδειγμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχει θερμότητα ενώ το καλοκαίρι υπάρχει δροσιά.
- Το έδαφος να είναι επικλινές (τύπου «κρεμάλα»).
- Εγκατάσταση υπόγειου σύστηματος άρδευσης (ΤΠΕ Tips: Ρύθμιση Ελλειμματικής άρδευσης – το Κτήμα Alpha ήδη το εφαρμόζει). Η εφαρμογή είναι ικανή να εντοπίσει ποιο αμπέλι έχει ανάγκη από νερό και να το ποτίσει. Το αμπέλι πρέπει να «στρεσάρεται» αλλά να μη στερείται το νερό.
- Εγκατάσταση αρδευτικού ποτίσματος σ’ όλο τον αμπελώνα (ομοιόμορφο πότισμα σ΄ όλο το αμπελώνα είναι οι 2 ατμόσφαιρες).
- Χρήση δορυφορικών μέσων για εντοπισμό ωριμότητας σταφυλιού μέσα στο αμπελοτεμάχιο. Ο δορυφόρος αποτυπώνει φωτοχρωματικά σε φωτογραφίες τη διαφορετική ένταση ωριμότητας ενός αμπελοτεμαχίου.
- Ποικίλιες: Αιχμή του δόρατος στην περιοχή και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα είναι το Ξινόμαυρο. Λευκές ποικιλίες που αποδίδουν σε ορινές περιοχές το δικό τους χαρακτήρα είναι το ασύρτικο, η μαλαγουζιά, το chardonnay και το Sauvignon Blanc.
- Οι εξαγωγές είναι συνεχής αγώνας και διαρκής προσπάθειας προβολής των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων η ζώνη του Αμυνταίου.
- Χώρες που αναγνωρίζουν τον Ελληνικό Αμπελώνα: Γερμανία, ΗΠΑ, Κύπρος, Καναδά, Βραζιλία, Αυστραλία, Βέλγιο
- Το κρασί δημιουργεί ισχυρό brand ενός τόπου και βοηθάει άλλα γεωργικά προϊόντα που παράγονται στον ίδιο τόπο να γίνουν αναγνωρίσιμα.
- Η δημιουργική αμπελουργία απαιτεί αμπελουργούς με γνώσεις και όρεξη για δουλειά.
- Το έδαφος λειτουργεί πιο απλά στο αμπέλι. Το έδαφος δεν προσδίδει ταυτότητα. Το κλίμα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που διαφοροποιεί το τελική πρώτη ύλη.
- Σε ένα γόνιμο έδαφος κάνουμε ένα οίνο μαζικής παραγωγής.
- Η ποιότητα των οινοποιήσιμων σταφυλιών είναι περίπλοκη και η επιτυχία εξαρτάται από την ταυτόχρονη επίτευξη των βέλτιστων επιπέδων όλων των παραμέτρων της σύστασης του σταφυλιού σύμφωνα με τις προδιαγραφές των επιστημόνων για συγκεκριμένους τύπους οίνων.
Φωτογραφία: Επικλινές αμπέλι
Πηγή: Αρχείο Γιώργος Παλησίδης
Ωρίμανση καρπού
Ωρίμανση καρπού, πρώτο στάδιο
Η πρώτη περίοδος αρχίζει από τον σχηματισμό του καρπού καθώς η ρόγα είναι πράσινη, σκληρή και συνεκτική. Την περίοδο που ο καρπός είναι μικρός λειτουργεί ως ένα είδος φύλλου και παράγει οξέα, άμυλο, σάκχαρα και φαινολικά συστατικά. Σημείωση πως η γύρη μεταφέρεται από τον άνεμο στα άνθη και όχι από τις μέλισσες.
Ωρίμανση καρπού, δεύτερο στάδιο
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου ο καρπός αλλάζει χρώμα, γίνεται ελαστικός και φουσκώνει. Αποκτά επίσης το χρώμα της ποικιλίας καθώς και αρώματα.
Ωρίμανση σταφυλιού
Το σταφύλι ωριμάζει από τον Ιούνιο και το μαζεύουμε τον Οκτώβριο.
H συγχρονισμένη ωρίμανση στο αμπέλι είναι πολύ σημαντικό. Διότι επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Η φαινολική και αρωματική ωρίμανση είναι σημαντικό να ακολουθούν τα σάκχαρα.
Υπάρχουν 3 στάδια ωρίμανσης στην οινοποίηση, τα οποία πρέπει να είναι συγχρονισμένα:
- Ωρίμανση γλεύκους
- Ωρίμανση τανινών
- Ωρίμανση αρωμάτων
Πηγή: Εργαστήριο Αλληλεπιδρασης Ανθρωπου-Με-Μηχανες (ΑΜΑ) του ΔΙΠΑΕ